0-2 YAŞ ARASI BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

0-2 YAŞ ARASI BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

Yeni doğmuş bir bebek için öncelik her zaman onun gelişimine ve büyümesine katkı sağlayacak bir beslenme ve uyku düzeni oturtmaktır. Bu konuda doğru bir bilinçle hareket etmek birçok hastalığın, huysuzluğun ve ileri yaşlarda ortaya çıkacak yeme bozukluklarının da önüne geçecektir.

Bebeğinizin boyutuna aldanmayın. Anne ve babasına göre 13 kat fazla kalsiyum, 10 kat fazla C vitamini, 8 kat fazla çinko ve 3 kat fazla proteine ihtiyacı var. İşte bebeklerin yaş aralığına göre nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili önemli bilgiler:

1) 0-6 ay bebeklerde beslenme:

Bebekler, besin almaya anne karnında başlıyorlar ve doğum sonrası da bu anneden beslenme durumu emzirme olarak devam ediyor. Emzirmenin hem anne hem de bebek için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Çünkü 0-6 aylık bir bebeğin en önemli ve tek besini anne sütüdür. Ayrıca büyüme ve gelişimine en büyük katkıyı ancak anne sütünden aldığı besinle yapabilir.

2) Katı gıdalara geçiş:

Bebekler anne sütüyle vedalaşırken normalden biraz daha fazla sevgiye ihtiyaç duyarlar. Psikolojik olarak bebekleri etkileyebilen emzirmenin sona erdiği dönemlerde, ailenin diğer üyelerinin de bebeğe normalden biraz daha fazla ilgi göstermesi faydalı olacaktır. Katı gıdalara geçiş evresi de en az anne sütü kadar önemli, çünkü bu dönemde yapacaklarınız çocuğunuzun iştahsızlık sorunu yaşayıp yaşamayacağını belirliyor. Yiyeceklerin tamamını robottan geçirip bulamaç haline getirmeyin. Hafif pütürlü olarak yemeye alışmasını sağlayın. Yemekleri tek tek vermeniz de çocuğunuzun yiyeceklere kolay alışmasını ve yeni tatlar keşfetmeyi sevmesini sağlayacaktır. Tatlar ve yemekler konusunda tecrübelendikçe evinizde küçük bir gurme olduğunu hissedebilirsiniz.

3) 1 yaş sonrası:

Temel besin gıdalarıyla beslenmeye başlayan bebeğiniz, 1 yaşına geldiğinde artık sizinle sofraya oturabilir. Yemek yemenin ailece yapılan bir aktivite olduğunu kavrayan çocuk için, sofraya oturmak ve hep beraber yemek yenileceğini bilmek sosyal açıdan büyük faydalara sahip. Bu dönemde bebeğinizi yemesi için asla zorlamayın. Özellikle emzirme sonrası katı yiyeceklere geçerken yapılan zorlamalar ciddi iştah problemlerine yol açabiliyor. Ona zaman tanımanız ve asla zorlamamanız en doğru hareket. Ayrıca biraz ortalık dağılabilir. Bu konuda da tepkisiz kalmanızda fayda var. Geçiş döneminde sorun olarak gördüğünüz çoğu şeyin sorun olmadığını kabul ederseniz bu süreci hem siz hem de bebeğiniz sorunsuz atlatacaktır. Yani biraz sabırlı olmanız gerekiyor.

4) Temel besinler:

Çocuk, anne sütünü bıraktıktan ve katı gıdalara geçtikten sonra yediği şeylerin temel besinlerden oluşmasına özen göstermelisiniz. En çok tüketmesi gereken temel besinler aşağıdaki gibi sıralanıyor;

-Süt

-Et, yumurta ve baklagiller

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR