HAMİLELİK DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

HAMİLELİK DÖNEMİNDE UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

Hamilelik, son derece önemli bir süreç olduğu için yeni bir hayat düzenini de beraberinde getiriyor. Giyimden uykuya, fiziksel görüntüden çeşitli alışkanlıklara her şeyin köklü şekilde değişmesine sebep olan hamilelik süreci, beslenmeyi de üst düzeyde etkiliyor. İşte 9 ay boyunca tüketmemeniz gereken besinler…

1) Az Pişmiş Yiyecekler Konusunda Dikkatli Olmak Gerekiyor

Az pişmiş ya da pastörize edilmemiş gıdalar, bağırsak enfeksiyonlarından düşüğe, erken doğumdan kusurlu doğuma kadar birçok ciddi sağlık problemine sebep olduğu için özellikle çiğ kırmızı et, beyaz et, yumurta, sakatat, deniz ürünleri ile birlikte pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerine de dikkat etmek gerekiyor.

Çiğ ya da az pişmiş yumurta, salmonella ismi verilen bakteriler aracılığıyla çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilirken; çiğ ya da az pişmiş et çeşitleri toksoplazma riski taşıdığı için düşük, sakat doğum ve erken doğum gibi telafisi olmayan problemleri tetikleyebiliyor. Pastörize edilmemiş ya da küflü süt ve süt ürünleri ise listeria adındaki bakteri nedeniyle tıpkı çiğ et çeşitlerinde olduğu gibi doğum açısından riskli durumların oluşmasına neden olabiliyor.

2) Atıştırmalıklar Her Durumda Olduğu Gibi Hamilelikte de Sakıncalı

Çeşitli kızartmalar, cips, çikolata ve şekerlemeler içeriğindeki kimyasallar ve kanserojen maddeler nedeniyle hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de tehlike oluşturuyor. Kansere neden olabilen akrilamid maddesini içerdiği için kızartma ve cips çeşitleri sadece hamilelikte yenmemesi gerekenler içinde değil, aynı zamanda emzirme döneminde de tüketilmemesi gereken yiyecekler içinde bulunuyor.

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan diğer gıdalar ise içeriğindeki yapay tatlandırıcılar ve katkı maddeleri nedeniyle çikolata, şeker gibi paketlenmiş tatlı türleri dışında reçel, marmelat ve pastane ürünleri.

3) Sağlıklı Olduğu Düşünülen Besinler de Sorun Yaratabiliyor

Başta, şifa kaynağı olarak adlandırılan bitki çayları olmak üzere soya ürünleri ve iyi yıkanmamış sebzeler, meyveler de ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabiliyor. Fesleğen, adaçayı, kekik, sedef otu, aloe vera, ginseng ve daha pek çok bitkinin çayı, uzmanlara danışmadan tüketildiği takdirde rahim kasılmalarını ve doğum anomalilerini tetikleyebiliyor.

Vejetaryen ve vegan beslenme biçimlerinde ayrı bir öneme sahip olan soya ürünleri ise genetiği ile oynanmış enzimler içerebildiği için size ve bebeğinize zarar verebiliyor. Ayrıca sebze ve meyve çeşitleri her daim yararlı gıdalar olsalar da iyi yıkanmadıkları takdirde tehlike oluşturabilecek birçok bakterinin vücuda girmesini sağlayabiliyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR