SAĞLIKLI BESLENME REHBERİ

SAĞLIKLI BESLENME REHBERİ

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sık sık duyduğumuz ve genelde “bir gün mutlaka” diyerek ötelediğimiz bir kavram. Oysa kuralları çok basit. Artık ötelemeyelim, hemen uygulamaya başlayalım… Ne dersiniz?

Sağlıklı ve dengeli beslenince neler oluyor biliyor musunuz? Daha sağlıklı oluyoruz, birçok hastalığa gelmeden set çekebiliyoruz, yaşam kalitemiz yükseliyor, kilo kontrolümüz sağlanıyor, enerjimiz artıyor, kendimizi daha iyi hissediyoruz… Tüm bunlar için yapmamız gereken ise vücudumuz için gereken besinleri yeterli ve dengeli oranda almak, zararlı besinlerden uzak durmak sadece.

Bunları yapalım!

Yaşınıza, cinsiyetinize ve vücudunuzun fizyolojik durumuna göre beslenin. Bebeklik, çocukluk, ergenlik, menopoz, yaşlılık dönemlerindeki beslenme koşullarının farklı olduğunu unutmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ana koşullarından birinin 50’ye yakın türde besini almak olduğunu unutmayın; olabildiğince çeşitli beslenin. Günlük besin programınızda et ve baklagil, süt, tahıl, sebze-meyve temel gruplarına yer açın. Fazla alınan her besin vücutta birikir, bu nedenle besinleri daha az veya daha çok değil gereken oranlarda alın. Bir gün içinde neyi, ne kadar yememiz gerektiğini gösteren beslenme piramidi bu anlamda size doğru bir rehber olacaktır. Kaliteli ve gıda güvenliği mevzuatlarına uygun besinler tüketin. Yemeklerinizi hazırlarken besin değerlerinin kaybolmamasına ve hijyenik koşullara büyük önem verin. Her gün en az 10 bardak su için. Sık ve az yiyin. Mümkün olduğunda aynı saatlerde yemek yiyin. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu unutmayın. Akşam yemeğine en geç 8’de oturun. Yiyeceklerinizi yavaş yavaş çiğneyin. Yağ, tuz ve şeker tüketimini azaltın. Yağ çeşidi olarak zeytinyağını tercih edin. Hayatınıza sağlıklı atıştırmalıklar sokun.  Kilo vermek istiyorsanız bir uzmandan destek alın. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığını çocuklarınıza küçük yaşta kazandırın, kendiniz de bunu bir yaşam felsefesi olarak benimseyin.

Bunları yapmayın!

Tek tip beslenme modelini tercih etmeyin. Yağ, tuz ve şeker oranları yüksek hazır gıdalar satın almayın. Kahvaltınızı geçiştirmeyin. Hele hele sadece bir kahve içerek günü asla başlamayın. Ara öğünleri abur cuburla geçiştirmeyin. Meyve, yoğurt, süt, bol sütlü kahve gibi sağlıklı atıştırmalıklara hayatınızda yer açın. Öğle yemeklerinde sadece salata yemeyin; yalnızca salata yemek sizi akşam saatlerine kadar tok tutmaz. Uzun süre aç kalmayın; bu yağlanmanızı artırır. Öğün atlamayın. Akşam 8’den sonra yemek yemeyin. Doymuş yağ kullanmayın. Yapay tatlandırıcı barındıran ve kilo alımına neden olan gazlı içecekleri içmeyin. Yağ oranı düşük besinler tüketmeyin; bunlar sandığınızın aksine tam yağlı besinlerden daha fazla kalori içerir. Dondurulmuş yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmeyin. Ya dondurulmuş olarak yemeğe ekleyin ya da mikrodalga fırında çözdürmeyi tercih edin. Karnınız açken market alışverişi yapmayın. Büyük tabakları ve büyük porsiyonları tercih etmeyin. Birkaç günde kilo kaybı sağlayan diyetleri uygulamayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR