ÇOCUĞUNUZUN DOĞAYLA İÇ İÇE BÜYÜMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

ÇOCUĞUNUZUN DOĞAYLA İÇ İÇE BÜYÜMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Kent hayatında yaşamaya alışan çocuklar, zamanla doğaya yabancılaşmaya başlıyor. Kapalı ortamda büyüyen çocuklar hayvanları, bitkileri ve doğa olaylarını gözlemlemekten mahrum kalıyor. Oysa doğayla iç içe olmak; gelişme çağındaki çocuklarda fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu yönde etkiliyor. Çocukların yeni beceriler kazanmasını ve sosyal ilişkilerinin güçlenmesini sağlıyor.

1) Doğayla Bağlantısını Koparmadan Büyüyen Çocuklar Daha Sağlıklı Oluyor

Uzmanlar, doğa ve çocuk etkileşiminin çocuklarda bedensel gelişimi desteklediğini belirtiyor. Evde, her türlü tehlikeden ve mikroptan izole bir ortamda büyüyen çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişemiyor. Çocukların enfeksiyonlara ve alerjik rahatsızlıklara karşı direnç kazanması için büyüme çağında dış ortamda daha çok vakit geçirmesi gerekiyor. Toprakla, hayvanlarla ve bitkilerle iç içe büyüyen çocuklar alerjilere karşı daha dirençli oluyor. Doğayla sürekli temas halinde olan çocuklar daha sık hareket etme ve spor yapma fırsatı buluyor. Böylece çocukların iskelet ve kas sistemleri gelişiyor; motor becerileri artıyor. Bahar ve yaz aylarında dışarıda oynayan çocuklar, güneş ışığı sayesinde daha çok D vitamini depoluyor ve bu durum kemik gelişiminlerine olumlu yönde etki ediyor. Temiz hava ve bol oksijen, solunum yolu rahatsızlıklarının engellenmesine yardımcı oluyor.

2) Doğada Zaman Geçirmek Zihinsel Gelişimi Olumlu Etkiliyor

Doğada hayvanları, bitkilerin gelişimini, akarsuları ve yağmur, kar gibi doğa olaylarını gözlemleyen çocuklar neden-sonuç ilişkisi kurma konusunda daha başarılı oluyor. Doğayı gözlemleme alışkanlığı kazanan çocukların hayal gücü de gelişiyor. Doğal ortamda büyüyenlerin problem çözme ve iletişim kurma becerileri artıyor. Çocuklar çevreye, doğaya ve hayvanlara karşı daha duyarlı, daha bilinçli oluyor.

Çocukların arkadaşlarıyla birlikte doğal ortamda oynaması; yardımseverlik, empati ve merhamet gibi duyguların gelişmesine de katkıda bulunuyor. Küçük yaşlarda bu yetileri kazanan çocuklar grup çalışması, iş birliği ve dayanışma konularında yetenekli bireyler haline geliyor. TEMA Vakfı`nın yaptığı bir araştırmaya katılan çocukların %91`i, bitkilerin ve hayvanların olduğu ortamlarda daha mutlu olduğunu belirtiyor. Hayvanlarla iç içe büyüyen çocuklar ilerleyen yaşlarda iletişim bozukluğu, depresyon gibi sorunlarla daha az karşılaşıyor.

3) Çocuğunuzu Doğayla Buluşturmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun hem bedenen hem de ruhen sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gözlem yaparak doğaya dair yeni şeyler deneyimlemesini sağlamak için hafta sonları doğa gezileri yapabilirsiniz. Çocuğunuzun toprakla oynamasına izin vererek ince motor becerilerinin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Her gün yarım saatinizi çocuğunuzla birlikte çevrenizdeki hayvanları beslemeye ayırabilir; imkanınız varsa evde hayvan besleyebilirsiniz. Çocuğunuzla fidan dikme etkinliklerine katılabilir, evinizde saksıda çiçek ve sebze yetiştirebilirsiniz.

Kaynak

http://dogalaile.blogspot.com.tr/2015/04/kutulanmams-cocuklar-yetistirmeye-ne.html

http://www.hurriyet.com.tr/dogal-ortam-cocugun-yetenegini-gelistiriyor-15130507

http://bilgibebek.blogspot.com/2016/02/doga-ve-cevrenin-cocuk-gelisimine-etkileri.html

http://www.milliyet.com.tr/cocuklarin-saglikli-gelisimi-icin-dogaya-ihtiyaci-var-pembenar-yazardetay-aile-1717338/

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR