ÇOCUK BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

ÇOCUK BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Anne sütü, emzirme, ek gıdalar derken çocuğunuz 1 yaşını geçti… Artık tüm lezzetlerle tanışma ve büyüme çağını sağlıklı ve dengeli bir biçimde geçirme zamanı! Çocuğunuzu 6 yaşına gelinceye kadar nasıl beslemeniz gerektiğiyle ilgili notlarımızı okuyun, ona her gün en az 2 bardak Pınar Çocuk Sütü içirmeyi unutmayın.

Çok yiyen çocuklar, az yiyen çocuklar, hiç yemeyen çocuklar! Yeterince yiyor mu, karnı doyuyor mu, kilosu iyi mi, boyu uzadı mı derken annelerin derdi hiç bitmiyor. Peki, ama ne yapmalı, çocuğa sağlıklı ve dengeli yeme alışkanlığı nasıl kazandırılmalı?

1) Hedef, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak

Beslenme, çocuk gelişimini direkt olarak etkileyen bir faktör. 1-6 yaş döneminde iyi beslenmeyen çocuklarda gelişim geriliği, hastalıklara karşı dirençsizlik hatta vücut bozuklukları bile görülebiliyor. Bu nedenle birinci hedefiniz çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak olmalı. Çocuğun iyi yemek yeme alışkanlığı kazanması için anne-baba ve aile büyüklerinin tutumlarının çok önemli olduğunu unutmayın. Onu zorlamayın ve yediklerinizle siz örnek olun. Yiyecekleri ve lezzetlerini övün.

Çocuğu beslemek onun sadece karnını doyurmak değildir. Çocuğunuzu tek tip besinlerle beslemeyin. Protein, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı oluşturmaya çalışın.

2) 1-6 yaş dönemi ikiye ayrılıyor

1-6 yaş döneminde çocukların beslenmesi 1-3 yaş ve 4-6 yaş olarak ikiye ayrılıyor. 1-3 yaş grubunda önemli olan iyi beslenme ve yemek yeme alışkanlığının kazandırılması. 4-6 yaş grubundaki çocuklarda ise yeterli ve dengeli beslenme bilincinin kazandırılması hedefleniyor.

3) 1-3 yaş grubu

Beslenme yetersizliğinin sebep olacağı fiziksel ve zihinsel sorunlarla karşılaşmamak için 1-3 yaş döneminde çocuğunuzun günlük beslenmesinde 1 yumurta (düzenli et yiyen çocukların gün aşırı, yemeyenlerin ise her gün 1 yumurta yemesi gerekiyor), 2 dilim ekmek, en az 2 bardak süt ve süt ürünü, 1-2 porsiyon meyve, 1 küçük tabak nohut ve mercimek gibi baklagiller olmasına özen gösterin.

4) 4-6 yaş grubu

Anaokulu çağını içeren 4-6 yaş dönemi, çocukların çok daha hareketli ve enerjik oldukları bir dönem. Çocukların bu dönemde yetişkinlerden daha fazla enerji harcamaları nedeniyle vitamin, mineral ve protein yönünden zengin beslenmeleri gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli bir vücut gelişimi için bu yaş grubundaki çocukların günde en az 2 su bardağı süt ve süt ürünü, 3-6 dilim ekmek, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 yumurta veya et, balık ya da nohut, 3-4 porsiyon meyve, 1-2 kaşık makarna/pilav, salata ve sebze yemeği yemesine dikkat edin.

Diğer önemli noktalar

Kahvaltıyı ihmal etmeyin! Biliyorsunuz kahvaltı en önemli öğün. Gece 12 saat süren bir açlıktan sonra gelen ilk öğün olan kahvaltı, kan şekeri de denen glikoz ihtiyacı için en önemli kaynak. Glikozun da beyin için en önemli enerji kaynağı olduğu düşünülürse, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Düzenli kahvaltı yapan çocukların beyin fonksiyonları arttığı için okul başarısının arttığını, kahvaltının öğrenmeyi kolaylaştırdığını da unutmayın! Gazlı içecekler, şeker, çikolata, fast food ve abur-cuburların çocuk beslenmesinde hiçbir yeri yok. Çocuğunuzu bunlardan uzak tutmaya özen gösterin. Boy, ağırlık gibi ölçüler çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenip beslenmediğinin en önemli göstergesi. Periyodik olarak boy ve kilo takiplerini yapmayı aksatmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin diğer göstergesi ise çocuğun ruh hali. İyi beslenen çocuklar canlı, enerjik, istekli ve neşeli olurlar. Hastalıklara karşı dirençlidirler, hasta olsalar bile hastalığı çabuk atlatırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR